Termékek

Korszerű megoldás otthonokhoz és irodákhoz


Mit kell tudnod a LED világításról?

A LED világítás számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos izzókhoz, a halogénekhez és a kompakt fénycsövekhez képest. Alkalmazásának terjedése mégis lassú, pedig a jobb minőségű típusok ára már megközelíti a hasonló minőségű, máig méltán népszerű kompakt fénycsövek árát. Azonban ahhoz, hogy megtudjuk a lassú terjedés okát, ismernünk kell a LED előnyeit-hátrányait.

Nézzük meg, mégis miben más a LED, a többi izzóhoz hasonlítva!

  • Fényerőben: míg egy átlagos 60W-os hagyományos izzó fényárama 700-750 lumen körül alakul, addig az őt helyettesítő kompakt fénycső 760 lumennek megfelelő fényerőt biztosít, az általunk forgalmazott LED-ek pedig 806 lumenes fényárammal rendelkeznek.
  • Energiafogyasztásban: az átlagos 60W-os izzót kiváltó LED fogyasztása 10W körül vagy akár az alatt alakul, míg a kompakt fénycső nagyjából 15W-ot fogyaszt azonos körülmények között.
  • Élettartamban: akár 20.000 üzemóra, amely többszöröse a hagyományos izzónak (1000 óra), és a kompakt fénycsőének is (8000 óra).
  • A kompakt fénycsővel ellentétben, a LED azonnal a maximális fényerejével világít, ráadásul, míg a kompakt fénycsőben található anyagok egy része mérgező, addig a LED nem tartalmaz semmilyen mérgező anyagot.
  • A LED-ek többféle színárnyalatban, színben pompázhatnak, ennek köszönhetően rengeteget segítenek a hangulatos otthon, vagy a megfelelően megvilágított munkaterület megteremtésében.
  • A fentieken kívül van még egy előnyük a LED-eknek a többi izzóhoz képest. Dizájnjuknak, kialakításuknak köszönhetően bizonyos típusok irányítottabb fényt tudnak adni, ami ernyős, ufós vagy hasonló lámpatestben előnyös lehet. Az irányított(abb) fényű LED ugyanis kevesebb fényt juttat olyan irányba, ahova nincsen rá szükség.

A fentieknek alapján általánosságban elmondható, hogy a LED-re történő beruházás minden esetben többszörösen megtérül, a hosszú élettartamnak és az alacsony fogyasztásnak köszönhetően.

Ha ennyi előnye van, miért nem használ mindenki LED-et?

Jelenleg a jobb minőségű LED-ek árképzése magasabb, mint a hagyományos izzóké, vagy a kompakt fénycsöveké, mivel bonyolultabb technológia szükséges a gyártásukhoz. Igaz, jó minőségi darabok léteznek már a kompakt fénycsövek árához közel is, de a legkiválóbb minőségű LED-ek egyszeri megvásárlási költsége jóval magasabb, ami riasztóan hathat. Pedig a fentiekből is látszik, a befektetés a LED élettartama alatt többszörösen megtérül.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek